MART VISSER & SUSTAINABILITY

Bij MARTVISSER.NL staat sustainability hoog in het vaandel! Er worden steeds meer sustainable kwaliteiten toegevoegd aan het assortiment van Mart Visser. Op de webshop vind je een aparte pagina met sustainable items van Mart Visser. Ze worden op de webshop aangeduid met een wit icoontje met de letter M. Het doel is elk jaar steeds meer sustainable te worden. Een doel waar Mart Visser en team hard aan werken!  Mart Visser verkoopt op dit moment ruim 35 duurzame items, dit worden er per seizoen steeds meer. Onder het kopje Collectie - Sustainable Items kun je deze items herkennen aan het witte icoontje rechts onderaan de foto. Deze items hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en voldoen aan in ieder geval één van onderstaande punten. Heb je vragen over sustainability bij Mart Visser, mail dan! Let’s think green!

: Items met dit icoontje hebben sustainability hoog in het vaandel staan. Ze zijn biologisch geproduceerd of zijn vervaardig van een gerecycled materiaal.

Mart Visser probeert een steentje bij te dragen aan een schonere wereld en streeft erna het merk steeds meer sustainable te maken!
Hieronder 7 punten die hieraan bijdrage:

1. KWALITEIT
Mart Visser stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de stoffen en materialen omdat een kledingstuk meer dan één seizoen mee moet kunnen gaan.

2. FABRIC & CARE
Voor de productie van de kleding van Mart Visser wordt er gebruik gemaakt van materialen van een hoogwaardige kwaliteit. Het is belangrijk na aankoop van een kledingstuk het met aandacht te verzorgen. Om ervoor te zorgen dat ook jouw item zo lang mogelijk mooi blijft, kun je op de pagina fabric & care de beste behandel-methodes vinden. Bekijk hier de pagina.

3. SUSTAINABILITY LABELS
Binnen de collectie van Mart Visser wordt er zo veel mogelijk verantwoordelijkheid genomen om de impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen. Daarom maakt Mart Visser sustainability en betere arbeidsomstandigheden een steeds belangrijker onderdeel van het DNA. Steeds meer producten worden vervaardigd van sustainable materials. Onder het kopje Collectie - Sustainable Items kun je deze items herkennen aan het witte icoontje rechts onderaan de foto. De sociale verantwoordelijkheid wordt doorgevoerd door alleen met fabrikanten samen te werken die gecertificeerd zijn of die bezig zijn deze certificering te behalen.

Onderaan de pagina vind je een overzicht met alle materialen die behoren tot de sustainability labels binnen de collectie van Mart Visser: biologische katoen, duurzame denim, linnen, gerecycled polyester, viscose, modal en Lyocell (TENCEL).

Om je te helpen een bewuste keuze te maken zijn alle duurzame items herkenbaar gemaakt met het witte icoontje en hangt er aan elk kledingstuk een extra hangtag met het sustainability label.
Er wordt gebruik gemaakt van de volgende labels:   

ORGANIC MATERIAL: Dit label geeft aan dat het product grotendeels gemaakt is van organic material. Voorbeelden van organic materials zijn bijvoorbeeld biologische katoen en linnen.
RECYCLED MATERIAL: Dit label geeft aan dat het product grotendeels gemaakt is van hergebruikte grondstoffen. Dit kan bijvoorbeeld gerecycled polyester zijn.
SUSTAINABLE MATERIAL: Dit label geeft aan dat het product grotendeels gemaakt is van grondstoffen die een kleinere impact op het milieu hebben dan conventionelere grondstoffen. Denk hierbij aan viscose en lyocell.             
4. HERGEBRUIK
We streven naar een circulair proces door het maximaliseren van de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen. De artikelen van Mart Visser worden nooit weggegooid, altijd gemaakt/recycled of gedoneerd aan een goed doel.
De plastic kledinghoezen worden verzameld en gaan naar het inleverpunt van de gemeente Plastic Afval waar ze worden gerecycled.

5. TIJDLOZE COLLECTIES MET HERKENBAAR SIGNATUUR
Alle kledingstukken die door de jaren heen zijn ontwikkeld, zijn voorzien van een Mart Visser-DNA. Een samensmelting van comfortabele functionaliteit en moderne luxe die je door de jaren heen met elkaar kunt blijven combineren.

6. KLEINE HOEVEELHEDEN
De collectie van Mart Visser wordt geproduceerd in kleine hoeveelheden. Op die manier voorkomen we overproductie.

7. FAIR MANUFACTURING
De fabrieken zijn zorgvuldig geselecteerd. Mart Visser met leveranciers die gecertificeerd zijn en aan standaarden voldoen in sociale arbeidsomstandigheden. Er is een sterke en betrouwbare band met de fabrieken. Er wordt een eerlijke prijs betaald en deze worden frequent bezocht om te zorgen dat de kwaliteit van de werkomstandigheden op niveau is.
 
Hoe houd jij zelf rekening met jouw ecologische voetafdruk tijdens online shoppen bij Mart Visser?
1. Bekijk de maattabel onderaan een artikel om de juiste maat te bestellen.
2. Verklein je ecologische voetafdruk door jouw pakket te laten bezorgen bij een DPD-servicepunt. 

SUSTAINABLE MATERIALS

Onderstaand een overzicht met alle materialen die behoren tot de sustainability labels binnen de collectie van Mart Visser: biologische katoen, duurzame denim, linnen, gerecycled polyester, viscose, modal en Lyocell (TENCEL).

1. BIOLOGISCHE KATOEN:

Bij de productie van biologische katoen wordt er gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt bij deze katoen tijdens de teelt geen gebruik gemaakt van pesticiden of kunstmest. Maar ook in het verwerkingsproces na de teelt worden er minder chemicaliën, water en energie gebruikt. Dit alles zorgt ervoor dat de katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en de productie medewerkers in de fabrieken. Kleding van organic cotton is zachter en dikker dan conventionele katoen en gaat daarom lang mee. Dit komt doordat bij conventionele katoen de vezels verzwakt worden door de chemicaliën die bij productie gebruikt worden. Hierdoor is deze katoen ook geschikt om gerecycled te worden als het kledingstuk aan het einde van zijn levensduur is.

De organic cotton welke verwerkt is binnen de collectie van Mart Visser wordt is gecertificeerd. Dit betekent dat de productie van deze biologische katoen door onafhankelijke organisaties scherp gecontroleerd wordt.
De bekendste certificering van biologische vezels is de Global Organic Textile Standard, afgekort GOTS.

2. DUURZAME DENIM:

Voor de denim stijlen van de nieuwe collectie is er gebruikt gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit waar 43% biologische katoen, 36% Modal en 16% Lyocell in is verwerkt. Bij de productie van de denim items, wordt gebruik gemaakt van garment washing. Dit is een techniek waarmee het uiterlijk, de maat en het draagcomfort van kleding veranderd wordt. Doordat deze techniek op het kledingstuk wordt toegepast, en niet al op de stof voordat deze tot kleding verwerkt wordt, kan het uiterlijk en de pasvorm per individueel kledingstuk afwijken. Het biologische katoen is gecertificeerd met de Global Organic Textile Standard, afgekort GOTS en wordt gebruikt in de denim collectie van Mart Visser. Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden of kunstmest bij de productie van biologische katoen. Kleding van organic cotton is dikker en zachter dan conventionele katoen en heeft daarom een langere levensduur. De modalvezels die verwerkt worden in denim, bestaat uit houtpulp en is een semisynthetische vezel. De vezels zorgen ervoor dat de denim niet krimpt en goed kleurvast is. Naast biologisch katoen en modal bestaat de duurzame denim kwaliteit ook lyocell. Dit is een semisynthetische vezel waarvan de grondstof net zoals bij modal bestaat uit houtpulp. Het wordt vaak gemaakt van eucalyptus hout. Lyocell is een vezel die sterk en elastisch is en erg goed vocht opneemt. Het is daarnaast ook niet kreukgevoelig is het blijft erg lang mooi. Kortom deze kwalitatieve denim van de Aslihan jacket en de Manou broek hebben door het gebruik van al deze duurzame vezels een hoge draagkwaliteit; zachte textuur, is goed kleurvast en heeft een lange levensduur! Ervaar zelf de duurzame, comfortabele denim producten van Mart Visser.

3. LINNEN:

Dit is een mooie en natuurlijke grondstof die biologisch afbreekbaar is. Linnen wordt gemaakt van de vezels die uit vlas gewonnen worden. Vlas is een plant die makkelijk groeit en tijdens de teelt is er, in vergelijking met katoen, weinig water, kunstmest en pesticide nodig. Als de vlas ook nog eens mechanisch tot vezels wordt  verwerkt zijn er ook tijdens het verwerkingsproces weinig chemicaliën nodig. Dit is wel een zeer arbeidsintensieve en zware verwerkingsmethode.

4. GERECYCLEDE POLYESTER:

Gerecyclede polyester kan op meerdere manieren gemaakt worden. Het kan van PET-flessen of verpakkingen gemaakt worden of van post-consumer polyester. Mart Visser heeft ervoor gekozen om vooral gerecyclede polyester van post-consumer polyester te gebruiken. Hoogwaardige polyester in kleding die niet meer gedragen wordt, krijgt op deze manier een tweede leven.

5. VISCOSE:

Viscose is een semi-synthetische vezel waarvan de grondstof uit houtpulp bestaat. Het wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof die chemisch wordt behandeld, waardoor er een textielvezel ontstaat. Het is een zachte stof die comfortabel is om te dragen, goed wasbaar is en goed kleurvast is. De stof kan wel krimpen als deze niet goed behandeld wordt. Omdat de productie en vervaardiging van viscose veel minder milieu-belastend is dan de teelt en productie van katoen zien wij viscose als een duurzamere keuze.

6. MODAL:

Modal is net als viscose een semi-synthetische vezel waarvan de grondstof uit houtpulp bestaat. Het wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof die chemisch wordt behandeld, waardoor er een textielvezel ontstaat. Het is een zachte stof met dezelfde eigenschappen als katoen. De stof is beter bestand tegen pilling en neemt meer vocht op. Ook is hij goed kleurvast en krimp hij niet. Omdat de productie en vervaardiging van viscose veel minder milieu-belastend is dan de teelt en productie van katoen zien wij modal ook als een duurzamere keuze.

7. LYOCELL (TENCEL):

Lyocell is een semi-synthetische vezel waarvan de grondstof uit houtpulp bestaat. Het wordt vaak van eucalyptus hout gemaakt. Het voordeel van eucalyptus is dat het een sterk en snelgroeiend gewas is. Het groeit bijna overal, ook op zeer verarmde grond. Het heeft weinig water nodig en er hoeft geen kunstmest of pesticide gebruikt te worden. Het productieproces van Lyocell is korter en efficienter dan andere vezels zoals bijvoorbeeld viscose. Het productieproces gebruikt 20% minder water dan bij de productie van katoen en ook minder energie. https://www.martvisser.nl/duurzame-items.htmlBovendien is het makkelijk aan te verven dankzij het hoge absorptie vermogen. Het spinproces van Lyocell is een “gesloten kringloopproces” en 99,5% van de gebruikte chemicaliën worden hergebruikt. Het is een zeer zachte en comfortabele stof met een “poederige” uitstraling. Het is een stof die vocht erg goed opneemt, sterk en elastisch is, niet kreukgevoelig is en lang mooi blijft. Omdat en het productieproces weinig milieubelastend is en de stof 100% biologisch afbreekbaar is, is dit een heel duurzame keuze.

KLIK HIER OM DE DUURZAME ITEMS TE ONTDEKKEN