Duurzaamheid bij Mart Visser

Duurzame mode betekent dat de producten gemaakt worden met liefde voor de mens en de natuur. Binnen de collectie van Mart Visser wordt er zo veel mogelijk verantwoordelijkheid genomen om de impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen. Daarom maakt Mart Visser duurzaamheid en social compliance een steeds belangrijker onderdeel van het DNA. De sociale verantwoordelijkheid wordt doorgevoerd door alleen met fabrikanten samen te werken die gecertificeerd zijn of die bezig zijn deze certificering te behalen. Bij het ontwikkelen en produceren van de producten van Mart Visser wordt er steeds meer gebruik te maken van duurzame materialen. Iedere dag probeert Mart Visser en zijn team weer een stap verder te komen en het een beetje beter te doen.

Kwaliteit

Voor de productie van de kleding van Mart Visser wordt er gebruik gemaakt van materialen van een hoogwaardige kwaliteit. Hierdoor kan een product van Mart Visser meer dan één seizoen mee. Door na aankoop van een kledingstuk, het met aandacht te verzorgen, blijft het kledingstuk jarenlang in perfecte conditie!  Om ervoor te zorgen dat ook jouw kledingstuk meerdere seizoenen mooi blijft, kun je op de pagina fabric & care de beste behandel-methodes vinden.

Grondstoffen

Om de impact, van de collectie van Mart Visser, op het milieu te verkleinen, wordt er steeds meer gebruik van duurzamere materialen. Om je te helpen een bewuste keuze te maken is ervoor gekozen om de duurzame items herkenbaar te maken met een duurzaamheidslabel. Het label is online terug te vinden over de afbeeldingen en tevens wordt bij elke producttekst vermeld waarom dit product een duurzamere keuze is. Tevens zijn de duurzamere producten voorzien van fysieke labels. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van de volgende labels:

  • ORGANIC MATERIAL:

Dit label geeft aan dat het product grotendeels gemaakt is van organic material. Voorbeelden van organic materials zijn bijvoorbeeld biologische katoen en linnen.  

  • RECYCLED MATERIAL:

Dit label geeft aan dat het product grotendeels gemaakt is van hergebruikte grondstoffen. Dit kan bijvoorbeeld gerecycelde polyester zijn.

  • SUSTAINABLE MATERIAL:

Dit label geeft aan dat het product grotendeels gemaakt is van grondstoffen die een kleinere impact op het milieu hebben dan conventionelere grondstoffen. Denk hierbij aan viscose en lyocell.

Materialen


Onderstaand is een overzicht te vinden met alle materialen binnen de collectie van Mart Visser, welke een duurzamere keuze zijn:

1. BIOLOGISCHE KATOEN:

Bij de productie van biologische katoen wordt er gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt bij deze katoen tijdens de teelt geen gebruik gemaakt van pesticiden of kunstmest. Maar ook in het verwerkingsproces na de teelt worden er minder chemicaliën, water en energie gebruikt. Dit alles zorgt ervoor dat de katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en de productie medewerkers in de fabrieken. Kleding van organic cotton is zachter en dikker dan conventionele katoen en gaat daarom lang mee. Dit komt doordat bij conventionele katoen de vezels verzwakt worden door de chemicaliën die bij productie gebruikt worden. Hierdoor is deze katoen ook geschikt om gerecycled te worden als het kledingstuk aan het einde van zijn levensduur is.

De organic cotton welke verwerkt is binnen de collectie van Mart Visser wordt is gecertificeerd. Dit betekent dat de productie van deze biologische katoen door onafhankelijke organisaties scherp gecontroleerd wordt.
De bekendste certificering van biologische vezels is de Global Organic Textile Standard, afgekort GOTS.

2. DUURZAME DENIM:

Voor de denim stijlen van de nieuwe collectie is er gebruikt gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit waar 43% biologische katoen, 36% Modal en 16% Lyocell in is verwerkt. Bij de productie van de denim items, wordt gebruik gemaakt van garment washing. Dit is een techniek waarmee het uiterlijk, de maat en het draagcomfort van kleding veranderd wordt. Doordat deze techniek op het kledingstuk wordt toegepast, en niet al op de stof voordat deze tot kleding verwerkt wordt, kan het uiterlijk en de pasvorm per individueel kledingstuk afwijken. Het biologische katoen is gecertificeerd met de Global Organic Textile Standard, afgekort GOTS en wordt gebruikt in de denim collectie van Mart Visser. Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden of kunstmest bij de productie van biologische katoen. Kleding van organic cotton is dikker en zachter dan conventionele katoen en heeft daarom een langere levensduur. De modalvezels die verwerkt worden in denim, bestaat uit houtpulp en is een semisynthetische vezel. De vezels zorgen ervoor dat de denim niet krimpt en goed kleurvast is. Naast biologisch katoen en modal bestaat de duurzame denim kwaliteit ook lyocell. Dit is een semisynthetische vezel waarvan de grondstof net zoals bij modal bestaat uit houtpulp. Het wordt vaak gemaakt van eucalyptus hout. Lyocell is een vezel die sterk en elastisch is en erg goed vocht opneemt. Het is daarnaast ook niet kreukgevoelig is het blijft erg lang mooi. Kortom deze kwalitatieve denim van de Aslihan jacket en de Manou broek hebben door het gebruik van al deze duurzame vezels een hoge draagkwaliteit; zachte textuur, is goed kleurvast en heeft een lange levensduur! Ervaar zelf de duurzame, comfortabele denim producten van Mart Visser.

3. LINNEN:

Dit is een mooie en natuurlijke grondstof die biologisch afbreekbaar is. Linnen wordt gemaakt van de vezels die uit vlas gewonnen worden. Vlas is een plant die makkelijk groeit en tijdens de teelt is er, in vergelijking met katoen, weinig water, kunstmest en pesticide nodig. Als de vlas ook nog eens mechanisch tot vezels wordt  verwerkt zijn er ook tijdens het verwerkingsproces weinig chemicaliën nodig. Dit is wel een zeer arbeidsintensieve en zware verwerkingsmethode.

4. POLYESTER:

Polyester is een synthetische vezel waarvan de grondstoffen aardolie en aardgas zijn. Virgin polyester komt dus uit de petrochemische industrie en valt daarom niet in de categorie sustainable. Om de volgende redenen wordt de keuze voor polyester vaak als een duurzame keuze gezien. Voor het produceren van de vezels zijn er relatief weinig chemicaliën en water nodig. Polyester is ademend, kreukt niet en de kleur blijft lang mooi. Verder is een sterke, vormvaste stof die niet snel slijt. Het is een stevige stof die toch licht voelt bij het dragen. Doordat het een sterke vezel is die lang mooi blijft is polyester bij uitstek geschikt om te worden hergebruikt. Als je polyester vergelijkt met bijvoorbeeld katoen, zie je dat polyester best een natuurvriendelijk product is. Katoen is veruit de grootste milieuvervuiler, omdat de teelt van katoen heel milieubelastend is. Wol en zijde zijn ook niet zo milieuvriendelijk te vervaardigen en te hergebruiken. Polyester is dan minder schadelijk en makkelijker te hergebruiken.

5. GERECYCLEDE POLYESTER:

Gerecyclede polyester kan op meerdere manieren gemaakt worden. Het kan van PET-flessen of verpakkingen gemaakt worden of van post-consumer polyester. Mart Visser heeft ervoor gekozen om vooral gerecyclede polyester van post-consumer polyester te gebruiken. Hoogwaardige polyester in kleding die niet meer gedragen wordt, krijgt op deze manier een tweede leven.

6. POLYAMIDE:

Polyamide is net als polyester van aardolie gemaakt en lijken sterk op elkaar. Polyamide is ook sterk, ademend, vormvast, kreukvrij en flexibel. Doordat polyamide een andere polymeer structuur heeft is deze vezel sterker en meer vormvast dan polyester. Ook blijft polyamide in natte toestand nog zeer elastisch. Door de eigenschappen van polyamide is dit een nog duurzamere keuze dan polyester.

7. VISCOSE:

Viscose is een semi-synthetische vezel waarvan de grondstof uit houtpulp bestaat. Het wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof die chemisch wordt behandeld, waardoor er een textielvezel ontstaat. Het is een zachte stof die comfortabel is om te dragen, goed wasbaar is en goed kleurvast is. De stof kan wel krimpen als deze niet goed behandeld wordt. Omdat de productie en vervaardiging van viscose veel minder milieu-belastend is dan de teelt en productie van katoen zien wij viscose als een duurzamere keuze.

8. MODAL:

Modal is net als viscose een semi-synthetische vezel waarvan de grondstof uit houtpulp bestaat. Het wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof die chemisch wordt behandeld, waardoor er een textielvezel ontstaat. Het is een zachte stof met dezelfde eigenschappen als katoen. De stof is beter bestand tegen pilling en neemt meer vocht op. Ook is hij goed kleurvast en krimp hij niet. Omdat de productie en vervaardiging van viscose veel minder milieu-belastend is dan de teelt en productie van katoen zien wij modal ook als een duurzamere keuze.

9. LYOCELL (TENCEL):

Lyocell is een semi-synthetische vezel waarvan de grondstof uit houtpulp bestaat. Het wordt vaak van eucalyptus hout gemaakt. Het voordeel van eucalyptus is dat het een sterk en snelgroeiend gewas is. Het groeit bijna overal, ook op zeer verarmde grond. Het heeft weinig water nodig en er hoeft geen kunstmest of pesticide gebruikt te worden. Het productieproces van Lyocell is korter en efficienter dan andere vezels zoals bijvoorbeeld viscose. Het productieproces gebruikt 20% minder water dan bij de productie van katoen en ook minder energie. https://www.martvisser.nl/duurzame-items.htmlBovendien is het makkelijk aan te verven dankzij het hoge absorptie vermogen. Het spinproces van Lyocell is een “gesloten kringloopproces” en 99,5% van de gebruikte chemicaliën worden hergebruikt. Het is een zeer zachte en comfortabele stof met een “poederige” uitstraling. Het is een stof die vocht erg goed opneemt, sterk en elastisch is, niet kreukgevoelig is en lang mooi blijft. Omdat en het productieproces weinig milieubelastend is en de stof 100% biologisch afbreekbaar is, is dit een heel duurzame keuze.

KLIK HIER OM DE DUURZAME ITEMS TE ONTDEKKEN